Inmiddels vernemen we uit de media dat de oudjes in verzorgingstehuizen kunnen doodvallen. Bezuinigingen en minder personeel bieden daartoe tegenwoordig ruimschoots de mogelijkheid.
De belangrijkste belanghebende koepelorganisaties hebben zich verenigd in de Agenda voor de Zorg om gezamenlijk op zoek te gaan naar het ei van Columbus. Alle groeperingen die vorm hebben gegeven aan het zorgbeleid en daar tot op heden uitvoering aan hebben gegeven, buigen zich over de problemen die ze zelf hebben veroorzaakt. De oplossing wordt gezocht in beter dit en beter dat, meer zelfredzaamheid en meer participatie.
MAAR: het belang van het verzekeringsbedrijf is winstgroei. Hogere premies en een verhoogd eigen risico liggen desondanks in de lijn van de verwachtingen. Patiëntenorganisaties zullen wel lagere prijzen gaan bedingen en de medische sector zal zich mogelijk nog meer gaan bezondigen aan ondoelmatigheid of peeswerk om niet in de rode cijfers te komen alle goede voornemens ten spijt. Aan de organisatievorm van de financiering, de hoofdoorzaak van de diverse ontsporingen, verandert er niets.
DUS: mocht ‘dood vallen‘ een ongewilde oplossing zijn van het kostenvraagstuk, het is voorstelbaar dat we van deze Agenda voor de Zorg kunnen verwachten dat we met de nieuwe uitkomst een nieuw beleid kunnen verwachten waarbij we niet alleen dood maar ook arm en gezond kunnen vallen.
Heremetijd
PS Hieronder een paar columns uit het verleden die nog steeds actueel zijn.
HET ALGEMEEN BELANG (de eerste column van ZvZ van 31 10 2007)
KOM UIT UW TANK (02 08 2008)
EEN NIEUW JAAR EEN NIEUWE KIJK (01 01 2010)
ONGEZONDE LUCHTJES (30 06 2011)
VERREKKEN (27 05 2012)
Geef een reactie