‘U heeft recht op verzet‘, zo werd mij toevertrouwd door de werknemer van een callcenter. Ik moest dan wel even luisteren naar een bandje, dan kon ik daar mijn wensen kenbaar maken. Onmiddellijk moest ik denken aan eerdere columns over recht hebben op, zoals deze:
https://www.ziekvanzorg.nl/columns/hebben-en-zijn/ (2014) en https://www.ziekvanzorg.nl/columns/het-recht-op-ongezond-leven/ (2016) en https://www.ziekvanzorg.nl/columns/recht-op-geen-recht/ (2014)
Ik stel vast dat er veel vertrouwen verloren gaat. Wat te denken van het nieuws, regeringen, banken, zorgverzekeraars? Wat mogen we nog verwachten? Hoe komt het eigenlijk dat het vertrouwen, dat gevoel voor veiligheid en geborgenheid, lijkt weg te hollen?
Het recht op vertrouwen is net zo’n onmogelijkheid als het recht op geluk. Maar u hebt natuurlijk wel het recht om vertrouwen te geven. Dat recht is gelukkig geen wettelijk recht, anders zou u dat recht kunnen worden afgenomen. Toch kan het ons allemaal moeilijk worden gemaakt om vertrouwen te kunnen blijven geven. We moeten immers allemaal gehoorzaam zijn aan de wet. En die wetten zijn weer het resultaat van?….Precies een schimmig politiek spel.
Zo kan het zijn dat het geven van vertrouwen straks nog maar heel sporadisch zal voorkomen en het wederzijds vertrouwen een gevaarlijke illegale aangelegenheid.
Maar er is hoop en die hoop houdt verband met u. Daar vertrouw ik op. U weet dat minder vrijheid voor u gelijk staat aan minder vertrouwen in de ander. U kunt dus beginnen uw stem te laten horen. Voor de zorg kan dat HIER. Dan volgt de rest van zelf. Als u dat niet gelooft wat gelooft u dan wel?
Heremetijd
Ik heb veel vertrouwen in de artsen die mij vorig jaar en dit jaar hebben geholpen en ook de verpleging vorig jaar voor zeven weken in het UMC was fantastisch.
Het is fantastisch dat er goede artsen zijn en die het vertrouwen zeker waard zijn als het gaat om hun zorg en toewijding.
Het zou mooi zijn als de regelgeving daar oog voor heeft.