Na het herdenken en de viering van de bevrijding kan de vraag rijzen in hoeverre we nu vrij zijn of bezet. We vergeten vaak dat de bezetter ook beschikt over een ‘eigen’ volk. Dat eigen volk van met name een succesvolle veroveraar ervaart allerminst een bezet zijn, geniet vrijheid en welvaart. Het kan zelfs zijn, dat zo’n volk er van overtuigd is dat hun regering andere volken ook aan die vrijheid en welvaart helpt.
Wat is eigelijk bezet zijn of een bezeten worden door?
Een bezetene beschikt niet over een eigen willen en het vermogen om zelfstandig te handelen.
Een bezetene wordt dan ook al gauw voor gek versleten. Hij vertoont vaak onbetamerlijk gedrag en lijkt ontoerekingsvatbaar.
Iemand die bezet is, is of moeilijk bereikbaar of het is iemand die moeilijk in beweging kan komen. Hij zit ergens aan vast of hij wordt vastgehouden.
Zo kan een volk vast zitten aan een wet of hij kan door een wet worden vastgehouden.
Een wet dient ergens voor. Als een wet dienstig is voor de mensen onderling dan zou je kunnen zeggen dat zo’n wet bijdraagt aan het samenleven. Een wet die slechts enkelingen dient kan worden opgevat als een wet die belastend is. Door zo’n wet kun je dus worden bezet.
De wetgeving in de gezondheidszorg heeft een bijzonder karakter. De voorheen vrije beroepsbeoefenaar kan deze wetgeving als dienstbaar ervaren voor zowel zijn patienten/clienten als hemzelf, maar even zo goed als een bezetting. De regels zijn dan belangrijker geworden dan de zorg en zijn geweten.
Bijgaande twee brieven gericht aan de Nederlandse Zorgautoriteit van een tandarts die biologisch georienteerd is, ademt een en al bezetting uit. In ieder geval getuigt deze brief van een dapper verzet tegen de inmenging van een bureaucratische macht.
Het uitblijven van een dergelijk verzet op wat grotere schaal – en de kans daarop is groot – zal er toe bijdragen dat de patient van morgen zijn zorg krijgt aangeboden door ‘huurlingen’ in dienst van een financiele bevelhebber en dat is niet de patient!!
Heremetijd
Geef een reactie