Obama heeft belangstelling voor ons Hollandse zorgmodel. Is dat een goed argument om trots op ons model te zijn?
In Amerika wordt er bijna letterlijk oorlog gevoerd over hoe het niet en wel moet.
Ons model is tot stand gekomen na wel 40 jaar polsen, masseren en polderen.
Het uiteindelijk failliete ziekenfonds werd een aantrekkelijke bruid om niet te zeggen buit voor de particuliere zorgverzekeraar. Deze twee modellen stapten in de huwelijksboot. De een had het geld en weinig klanten; de ander was failliet en had 70% van de bevolking in de portefeuille.
Dit huwelijk, dit monsterverbond van links met rechts, van de massa en het geld, van de planeconomie en de markt, is nog vers. Kunnen we nu dan al zeggen dat dit in wezen door geldgebrek gedwongen huwelijk geslaagd is?
Een zorgmodel is heel iets anders dan modelzorg. Modelzorg is net zo moeilijk te organiseren als geluk. Een mooi ogend zorgmodel is prima in staat om dat geluk te laten verongelukken. Ook Miss Holland is dus geen garantie voor een geslaagd huwelijk.
De relatie van een dokter en een patiënt is even zeer een soort huwelijk. Maar wanneer dokters en patiënten tevens de kinderen moeten blijven om het zorgmodel van hun machtswellustige pleegouders in stand te houden, dan zal er van het speelgoed bar weinig overblijven.
Wil de zorg echter voldoen aan het model ‘goed’ dan zullen de kinderen bij een groeiende welvaart zich moeten ontwikkelen tot vrije en zelfstandige mensen. Indien het zorgmodel modelzorg nastreeft dan zal het ouderpaar zich moeten kunnen wegcijferen en bereid moeten zijn de kinderen uit te laten vliegen.
Een dergelijk model moet flexibel kunnen zijn van dwingend en verplichtend tot vrijlatend en overlatend. Een voorbeeld uit de tachtiger jaren vindt u in het archief of via deze link Onze gezondheidszorg in een draaikolk
of in het Engels : An approach to a general healthcare organisation. Dit model voorkomt bureaucratisering en zorgconsumptie en roept wellicht daardoor weerstanden op bij zowel links als rechts.
Voor Obama echter met een Amerika, zoals de ‘founding fathers’ dat voor ogen hadden, misschien een optie.
Ons poldermodel mag dan nu nog in de prijzen vallen, uiteindelijk zal dit model in haar hemd komen te staan, net als De Schade Bevorderaar, zoals de DSB wel genoemd kan worden. Dit model staat voor makkelijk geld lenen en verdienen (het is toch verzekerd!?) en dan…… na ons de zondvloed.
HEREMETIJD
Geef een reactie