Gedurende de afgelopen maand heeft zich een grote ommekeer in het denken voorgedaan. De markt in de zorg is ‘uit’. Het heeft geen betere zorg, laat staan lagere kosten met zich mee gebracht. De beleidspijlen zullen van nu af aan gericht moeten worden op de kwaliteit. De kwaliteit zal hogere kosten moeten voorkomen. Ook de commercie zal het moeten ontgelden. Dus geen artsenbezoekers meer die dokters dure preparaten opdringen met verleidelijke geschenken. Geen geldelijke voordeeltjes meer in de zorg. Dat riekt allemaal naar corruptie. De zorg dient zich uitsluitend via de officiële kanalen van de wetenschap te vormen. Integriteit en ethiek, daar zal een arts zich op moeten beroepen. Deze cultuuromslag binnen de burelen van het Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn mag als een historische gebeurtenis worden beschouwd.
Inmiddels wordt er druk gelobbyd tussen zorgverzekeraars, universiteiten en ‘farmabazen’. Verzekerden worden gepaaid met kortingen. Ze moeten dan wel goedkopere medicijnen willen slikken en naar dokters en ziekenhuizen gaan, die een contract hebben met die zorgverzekeraar.
Minister Klink heeft afgelopen week ook nog een duit in het zakje van de kwaliteit gedaan:
Artsen, die bereid zijn goedkopere medicijnen voor te schrijven, worden niet gekort!
Zal na de roes van de wijn van Klink de kwaliteit van het gat in de begroting of van de spijker in het hoofd worden ervaren?
Heremetijd
Geef een reactie