Een negatieve spagaat ontwikkelt zich in onze samenleving. Dus voorbij de 180 graden met de benen wijd. Op televisie en internet breekt het exhibitionisme het ene record na het andere. Het naakt wordt aan de haak geslagen, gekeurd en al of niet goed bevonden. Reclame zonder erotiek of ondeugend ‘grapje’ is geen reclame meer. Er is geen straathoek meer te vinden zonder camera. En met een mobieltje op zak ben je volledig traceerbaar. Maar gelukkig hebben we nu een AVG die onze privacy gaat beschermen. Krijgt u nu een mailtje van een bedrijf dat u niet kent, dan kunt u daar aangifte van doen. U hebt dat bedrijf immers geen toestemming gegeven om uw emailadres in hun bestand op te nemen en te gebruiken om u een berichtje te sturen. En hoe moet dat nu met al die bedrijven die door enthousiaste consumenten de hemel in geprezen worden, maar geen toestemming hebben gekregen om deze consumenten daarvoor te bedanken zonder hun explicite toestemming? Kwaadwilligen kunnen daar dus een mooi slaatje uit slaan. Hebben overheidsinstanties al om uw toestemming gevraagd uw persoonsgegevens te gebruiken en waarvoor dan wel? Weet u eigelijk wel welke van uw privegegevens bij de overheid bekend zijn? En wat te denken van al die verzekeringsbedrijven? We zouden ze eens kunnen opvragen. Aan de ene kant zijn we dus een open boek en aan de andere kant moeten we daar nu expliciet onze toestemming voor geven anders moet dat boek niet alleen worden dichtgeslagen maar ook gewist.
De overheid wil de privacy van de burger beschermen tegen bedrijven en andere burgers. Hebben de burgers daar in meerderheid om gevraagd of zijn het de politieke partijen in Europa geweest? Zijn dat uitsluitend burgerbelangen of spelen daarbij ook bedrijfsmatige en bureaucratische belangen een rol?
Een eenvoudiger oplossing zou zijn dat elke consument het recht moet hebben om bij welk bedrijf dan ook navraag te doen over de wijze waarop zijn privegegevens worden gebruikt en of deze gegevens naar behoren zijn beveiligd. Het verzoek van de consument om al zijn gegevens of een deel daarvan uit het databestand te halen moet worden gehonoreerd op straffe van.
Want laten we wel zijn, als we de donorwet aannemen zoals die is ingediend, bent u uw prive-organen kwijt als u niets gezegd hebt. Dat is toch echt wel iets anders dan niets zeggen en dan van niemand meer een mailtje krijgen, omdat u daar geen actief toestemming voor hebt gegeven.
U kunt Heremetijd dus aangeven. U kunt zich ook afmelden dan zullen uw gegevens worden verwijderd.
Heremetijd
Bron plaatje: https://www.davidicke.com/article/456978/court-rules-facebook-violates-users-rights-illegal-default-privacy-settings-data-sharing
Wat een goed verhaal en helemaal mee eens! Ik meld mij niet af voor je brieven – altijd erg leuk om te lezen.